Ådringsmålning

Renovera möbler och interiören med Ådringsmålning

 

Muralmålning & golvmålning

Om du inte hittar rätt träslag som passar till inredningen så är ådringsmålning lösningen.

Gamla slitna möbler, dörrar eller nya säkerhetsdörrar kan återskapas till ursprungsträet eller målas om till ett helt nytt träslag.  De främsta träslagen som brukar imitationsmålas är björk, ek och mahogny,  men givetvis går det att få även andra träsorter uppmålade. Förr användes drickamålning för framställning av imiterat trä och marmor men idag används mer vattenbaserade produkter.

 

 

Se mer om trapphus målning>>

Kuriosa om drickamålning

pigment till drickamålning
Pigment till drickamålning

En typ av måleri som använder pigment som grund som sedan löses upp i olika vätskor beroende på tidsepok, konstnär, geografiskt område m.m.
 Oftast användes öl, svagdricka, filmjölk (där av namnet drickamålning) men även vinäger, urin, blod kunde användas. Detta var grunden för att verklighetstroget illustrera trä och marmor. Eftersom drickamålningen är
vattenlöslig så måste en oljelasyr eller oljebaserad lack läggas på. Oljelasyren färgades oftast in.

Drickamålning redskap för framställning av ådring

penslar till drickamålning och ådringsmålning
Penslar till ådringsmålning och drickamålning

Som redskap användes vad målaren hade till hands – kam, räfflade träbitar, sina fingrar/knogar ja allt som kunde göra mönster.

Det finns också dyrare penslar att köpa som är till ådringsmålning tex ekpiska som gör porer till eken och grävlingsfördrivare som mjukar upp linjerna.